Anne Frank naplója és A képfaragó a Budapesti Operettszínházban!

Kelt: 2020.02.20

Anne Frank naplója és A képfaragó a Budapesti Operettszínházban! Kettős premier az Operettszínházban! Magyarországon először színpadon az Anne Frank naplója és A képfaragó!

A nagy sikerű szombati bemutatón Kiss-B. Atilla üdvözölte Őexcellenciáját, Yacov Hadas-Handelsmant, Izrael budapesti nagykövetét, aki ünnepélyes szavakkal köszöntötte az alkotókat és a nézőket. 

„Anna története az erő, a remény és a hősiesség egyetemes szimbólumává vált a reményvesztettséggel szemben. Üzenete sajnos még ma, 75 évvel a holokausztot követően is érvényes” – mondta Yacov Hadas-Handelsman az előadás premierje előtt elhangzott köszöntőjében. Hozzátette, hogy az olyan új megközelítéseknek, mint ez a mono-opera is, kiemelten fontos szerepük van a másfél millió halott gyermek történetének felidézésében, a holokauszt és az emberiség tragédiájának ismétlendő elbeszélésében. 
„Tartozunk ezzel mindazoknak, akik életüket vesztették a holokauszt idején, tartozunk ezzel a saját generációnknak és gyermekeinknek, azért, hogy ehhez hasonló dolog soha többé ne történhessen!”

Az Anne Frank naplója és A képfaragó kettős premierje előtt a színház beszélgetést tartott a sajtó nyilvánossága előtt, melynek során az alkotók és a szereplők nyilatkoztak az előadásról.

Az esemény bevezetéseként két rövidfilmet tekinthettek meg a vendégek, egyet Anne Frank életéről, egyet pedig a zsidó kislányt alakító Süle Dalmáról. „Ez egy csoda, hogy még mindig nem vesztettem el a reménységet” – hangzott el az operaénekesnő kedvenc gondolata a műből, majd a főigazgató úr köszöntője és beszéde következett.

Kiss-B. Atilla főigazgató kiemelte, hogy tanulnunk kell ettől az ifjú hölgytől, egy 13-14 éves fiatal lánytól, mégpedig azt, hogy a történelem legsötétebb, legkilátástalanabb korszakában az Istennel való közösség, a hit és a lélek nyugalma erőt és értelmet ad a mindennapoknak, a pillanatoknak. –
„Ha valaki nagyon bánatos, magányos és boldogtalan, a leges legjobb orvosság ez ellen, kitárulkozni a természetnek, és egyedül lenni Istennel. Hiszem, hogy a természet szépsége enyhíteni képes minden fájdalmat. Most már tudom, hogy az életöröm és kitartás a világon a legfontosabb. A gazdagság, hírnév nem szükséges, nem fontos. Csak rövid ideig halványul el a lélek békéje, mert aztán újból feléled, és életünket boldogsággal tölti el, amíg félelem nélkül tekintünk fel az Égre!” – idézete a műből.

Pfeiffer Gyula főzeneigazgató beszélt Grigori Frid életútjáról és munkásságáról, s elmondta, hogy a szerző szívesen foglalkozott irodalmi művekkel: az Anne Frank naplóján kívül másik mono-operája a Van Gogh levelezése, de komponált nagyzenekari műveket, kamaradarabokat, zongoradarabokat és dalokat is.

A mono-operát Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színművész rendezte. Mivel a mű erőteljes hitvallás az élet mellett, a rendező számára különösen fontos volt, hogy a darab kiemelje az ifjú Anne Frank derűs természetét.

A rendező után Túri Erzsébet díszlettervező vette át a szót. „Ahogy az ember emlékezete felfejtődik, mindig előhoz különböző titkokat – így működik a kialakított játéktér is az előadás során” – tudtuk meg tőle.

Az esemény meglepetésvendége Fahidi Éva művésznő volt, aki maga is holokauszttúlélő. Elmondta, hogy az általa ismert feldolgozások sorából ez az előadás még hiányzott, s igen nagy szükség volt rá. Őt az a gondolat foglalkoztatta leginkább a műben, hogy amikor az embert minden oldalról halál veszi körül, honnét tud erőt meríteni az örömhöz, hogy azt mondhassa: az élet mégis gyönyörű.

Ezt követően A képfaragó Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerzője, Dubrovay László beszélt a művéről, melynek szinopszisát Gáli József írta. Elmondta: azért tartja olyan fontosnak A képfaragó üzenetét, mert mindenképp beszélni kell róla, hogyan jön létre egy műalkotás.

Vincze Balázs Harangozó Gyula-, Imre Zoltán- és Seregi László-díjas balettművész, koreográfus-rendező szerint a darab még premier után is formálódik. Úgy érzi, hogy az Operettszínház adta lehetőséggel élve a mű már eddig is lelkeket gyógyíthatott. Ottlik M. Laura és Sík Milán rengeteget kaptak a próbafolyamatok alatt, és nagyon élvezték a felkészülést. Vincze Balázs szerint akkor működik egy előadás, ha a művészek kiegyensúlyozottak, és őszintén szeretik, amit csinálnak.

A táncosok néhány gondolatát követően elsőként az Anne Frank naplóját, majd a szünet után A képfaragót tekinthették meg a jelenlévők.

ONLINE JEGYVÁSÁRLÁS A BUDAPESTI OPERETTSZÍNHÁZ ELŐADÁSAIRA IDE KATTINTVA!

 

Február 17-én este másik szereposztással állt színpadra a balettelőadás: Sík Milán mellett ezúttal Kozmér Alexandrát, Rózsahegyi Orsolyát és Jakab Dánielt láthattuk. 

 

Megosztás:

Kapcsolódó hírek:

Operában lép színpadra Vitray Tamás!
Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű, fordulatokban gazdag művében, az Agrippinában mások mellett Mester Viktória, Ludovik Kendi, Hanczár György és Gyüdi Eszter is főszerepet kapott. ...

 

 

 

 


EZT OLVASTAD

LEGFRISSEBB HÍREK


FACEBOOKLEGOLVASOTTABB HÍREK

Az elmúlt 5 napban nem volt új cikk,
így nincs legolvasottabb sem.

 

 

 

 

Ezt olvasta már?x